2018-08-28 09:01:08 | Kategori: artikel

Foto og tekst: Af Marlene Trolddal Festesen.

Kulturmødet byggede bro

Årets Tema for Kulturmødet 2018 var at bygge bro. Ikke en fysisk bro, men en mental. Det begreb blev også debatteret ved åbningsdebatten på Kulturscenen på Kulturpladsen. Denne åbningsdebat bestod af tre kapitler med hver sin vært og hver sine to medgæster.

Kapitel et
Det første kapitel handler om at bygge bro i hjemmet, og hvad hjemmet betyder for udviklingen af individet.
I første kapitel havde vi Geeti Amiri som vært. Geeti Amiri er dansk debattør og arbejder mest med den nydanske kvindekamp. Med sig havde hun Kirke- og Kulturminister Mette Bock og indretningsarkitekt, billedkunstner og tv-vært Mette Helena Rasmussen.
Mette Helena har boet på et krisecenter i København i 16 måneder og ved derfor noget om, hvad det vil sige ikke at have sit eget hjem. De tre ting, som de to medgæster syntes, var de vigtigste i deres barndomshjem var tryghed, forældre og mad. Mette Bock har i løbet af hendes tid også rejset meget, til det siger hun:
- Når man rejser meget, er det vigtigt at have rødder og have folk at stole på, siger Mette Bock om hjem.
Mette Helena er, udover at have boet på et krisecenter, også vokset op i et bofællesskab.
- Jeg har nogle andre grænser og synes ikke, at det er mærkeligt at invitere en masse mennesker ind i mit hjem, sIger Mette Helena Rasmussen.
Til sidst blev de to medgæster spurgt om hvornår de sidst byggede bro i deres hjem.
- Mit hjem er blevet et sted, hvor jeg kan trække stikket ud, og bare være sammen med familien, siger Mette Bock og forklarer, at det er hendes måde at bygge bro på i hjemmet; nemlig at bygge bro til den nærmeste familie.
- Jeg byggede sidst bro, ved at jeg lavede et udstilling i min lejlighed, siger Mette Helena Rasmussen, og slutter af med at fortælle at hjemlighed ikke kun er i hjemmet men også i samfundet omkring os.

Kapitel to
Det andet kapitel handlede om at bygge bro ved at skave relationer og havde Emilia Van Hauen som vært. Emilia van Hauen er til hverdag en dansk kultursociolog og arbejder tit som kommentator. Med sig havde hun journalist og forfatter Simi Jan og sanger, pomponist og skuespiller Simon Kvamm.
- Jeg har haft for travlt med at dække krige i verden til at opdage krigen, der ulmede i familien, siger Simi Jan, og fortsætter,
- Man skal tale om de ting man normalt ikke taler om, da det styrker relationerne. Det har Simi Jan selv opdaget i hendes familie, da hun er i gang med at skrive en bog om sin mor, og om hvordan hun som pakistansk kvinde turde skille sig fra sin voldelige mand.
Simon Kvamm lavede i 2017 en teaterforestilling i samarbejde med Aarhus Teater, hvor han fortolkede den danske sangskat. Forestillingen hed Lyden af De Skuldre Vi Står på. At fortolke klassiske og populære folkelige sange fik Simon Kvamm til at tænke.
- Noget af det, der fik mig til at fortolke sangene, var spørgsmålet, hvad kom egentlig før mig? siger Simon Kvamm. Ved at fortolke teksterne fik han en nærmere relation til den danske sangskat og fortællingen om Danmark.

Kapitel tre
Kapitel tre blev skudt igang af journalist Gertrud Højlund. Med sig havde hun Ritt Bjerregaard og Kathrine Maria Amann. Ritt Bjerregård er tidligere overborgmester for københavn, og tidligere folketingsmedlem. Kathrine Maria Amann er journalist. Det tredje kapitel handlede om at bygge bro i samfundet. Hele samtalen her kan opsumeres i en sætning:
- Ved at se på noget fremmed kommer man tættere på sin egen kultur, sagde Ritt Bjerregård.

 

Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Persondatapolitik

 

Du kan downloade en APP til din telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online
Appen fåes til både
Iphone og Android