2018-03-06 08:19:58 | Kategori: artikel

Musvåger på gæste-ophold i Danmark

Kulden sætter også sit præg på fuglelivet lokalt, og opmærksomme bilister i Salling og omegn har sandsynligvis bemærket de mange store rovfugle, der sidder langs med vejene. Dette gør de sådan set altid, men måske du også har undret dig over antallet - for der er nemlig større chance for at møde en rovfugl - eller en anden interessant fugl - i Danmark lige nu. Det fortæller Gorm Wæhrens fra Dansk Ornitologisk Forening i Skive. Vi har nemlig fået gæster.
- Det er ofte musvåger, som folk ser lige nu, og der er allerede en stor og flot bestand af dem i Danmark men lige nu er der mange, der fortæller, at de ser flere musvåger langs vejene end normalt. Det skyldes flere ting, og det kan være svært præcist at pege på en enkel årsag. Vi ved dog, at vi lige nu har en del musvåger på besøg nordfra. Der er derfor ikke kun de danske ynglepar til stede i naturen, og det øger muligheden for at se fuglene - også langs vejene. Fuglene kommer til Danmark, fordi det er for koldt i for eksempel Norge og Sverige. Når vejret bliver normalt igen, så vender disse par tilbage til de mere nordlige himmelstrøg, så de er kun på besøg, siger Gorm Wæhrens.
En anden årsag er, at musvågen bestemt ikke er kostfornægter. Fuglen er altædende, og i Sverige kaldes den for en orme-våge (ormvråk, red.).
- Vi forbinder fuglen med musejagt, men den spiser stort set alt, der byder sig. Ser man den gå rundt på en bar mark, når der ikke er frost, så er den sandsynligvis ikke på musejagt men på ormejagt. De piller nemlig orm op fra jorden, lige som for eksempel solsorten. Den kaldes også for Pæleforlængeren, fordi den tit sidder på stolper og hegnspæle langs vejene. Her spejder den efter mus, men den holder også øje med, om der er nogle dyr, der rammes af en bil. Sker det, så vil musvågen ofte tage kadaveret fra det døde dyr og spise det. Dens måde at søge føde og dens brede smag er en fordel for dens overlevelse. Jo flere fødekilder, jo bedre mulighed for at klare en vinter, og hvis bilerne klare jagten for den, så sparer den en masse energi, så på den måde er det en fordel for fuglen at tage det føde, der byder sig, siger Gorm Wæhrens.
Musvågen kan i øvrigt også muse. Det gør den, når den hænger stille i luften som en fjerklædt drone - med øje på en gnaver på jorden.

Foto: Gorm Wæhrens, DOF Skive.

Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Persondatapolitik

 

Du kan downloade en APP til din telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online
Appen fåes til både
Iphone og Android