2017-11-14 10:30:53 | Kategori: artikel

Mærkværdige juletraditioner verden over

Af Halfdan Buizer


I Salling Avis' gennemgang af mærkværdige juletraditioner tager vi jer denne gang med til Ukraine. Her skal man ikke lide af araknofobi, for så er julen ikke en hyggelig tid. Et ukrainsk juletræ bliver nemlig pyntet med edderkopper og spindelvæv. I Danmark kan det måske virke absurd, at nogen kan finde på at dekorere juletræet med noget, som de fleste forbinder med uhygge. Men i Ukraine giver det god mening, for der har spindelvæv og edderkopper altid været en del af julen. Der ligger nemlig en gammel vandrehistorie til grund for den spøjse tradition. I den gamle folkefortælling bliver en fattig families jul reddet af en edderkop.

Enken og edderkoppen
I en lille hytte ude i en skov, boede en enke med sine børn og julen nærmede sig. Enken var fattig, så der var ingen udsigter til et juletræ denne jul. Det gjorde den lille famlie meget triste. En dag faldt en grankogle ned igennem et af hullerne i taget og landede på deres gulv. Koglen slog rod og begyndte at vokse til et grantræ. Enken og hendes børn var lykkelige, for nu havde de et juletræ. Da julen for alvor nærmede sig, så gik det op for enken, at hun ikke havde råd til at købe pynt til træet. Dagen før juleaften gik familien i seng og de var i rigtig dårligt humør, fordi de skulle holde jul uden pynt på træet. Men om natten, imens famlien lå og sov, så skete der ting og sager. Enkens børn vækkede hende tidligt julemorgen og viste hende ind i stuen. Her stod det smukkeste juletræ. Om natten havde en lille edderkop vævet sit spind over hele træet, som nu stod og skinnede i den tidlige morgensol og pyntede træet så smukt. Familien var lykkelige og følte sig meget heldige.   

Symbol på held
På grund af vandrehistorien er edderkoppen senere blevet et symbol på held og glæde. Derfor køber folk i Ukraine plastikedderkopper og tilsvarende spindelvæv, som de hænger på træet, for at ære edderkoppen der kom julen til undsætning, hos den fattige familie. Næste gang du overvejer at tage en edderkop med støvsugeren, så bør du have det med i overvejelserne, at den måske er på vej hjem til en fattig familie, for at pynte deres juletræ.
Har I fået lyst til en anden sød historie om edderkopper, kan familen jo hygge sig med filmen Charlottes Tryllespind.

Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Persondatapolitik

 

Du kan downloade en APP til din telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online
Appen fåes til både
Iphone og Android