2017-10-03 10:42:11 | Kategori: artikel

Vished om den gamle Hvalpsundfærges skæbne

Jernbanefærgen M/S Hvalpsund, der af Aalborg Privatbaner indsattes på overfarten Hvalpsund-Sundsøre i 1927, er endt som et vrag syd for øen St. Martin i Caribien.
I 1980 var den blevet erklæret uegnet som transportmiddel og skulle hugges op. Efter flere handeler samt forbedringer på et værft endte det i 1981 med, at Hvalp, som den var kommet til at hedde, sejlede til Caribien med den lille engelske ø Anguilla som mål, for at anvendes mellem øerne hovedsagelig til godstransport.
Foreningen bag Sundsøre Pakhus, der er museum for færgeoverfarten Hvalpsund-Sundsøre, har længe ønsket at opklare, om den gamle færge stadig eksisterede, og nu er det via kontakt gennem facebook med en langturssejlerforening konstateret, at den ikke mere er at finde oven vande.
Det efterhånden udtjente skib, der lokalt havde fået navnet Lucy's Barge, Lucy's Skude på dansk, blev med vilje sænket i 1991 syd for St. Martin og ligger nu som et kunstigt rev, der er et yndet mål for dykkere.
Den engang så gode og stærke M/F Hvalpsund er blevet sønderbrudt af storme igennem årene og ligner efterhånden mindre og mindre en færge. Det største stykke af vraget måler 10 fod. Spanterne og skruen er det, der er mest genkendeligt. Motoren ses dog også stadig.
10 år på pension
Man må sige, at den havde gjort det rigtig godt i sin tiårige pensionsperiode ved at tjene lokalbefolkningen i Caribien som transportskib, efter den var blevet kasseret på sin oprindelige rute på Limfjorden.
En væsentlig del af museets udstilling drejer sig om den gamle jernbanefærge. I en glasmontre i den tidligere ventesal står en smuk model af den, lavet af Johannes Kvist Nielsen, Viborg, oprindelig Sundsøre.
I opslag fortælles om Hvalp's sejlads til Caribien, og nogle humoristiske skitser og tegninger, fra Furkunstmaleren Birgitte Støttrups hånd, beskriver sammen med udpluk fra hendes dagbog oplevelser fra sejladsen, hvor hun var en del af besætningen.
Til husets varerum er der fremstillet en montre, hvis indhold er en tillempet kopi af billetkontoret på færgen. Den indeholder flere originale effekter som et håndbetjent tågehorn, en petroleumslampe med kardansk ophæng, et ur og en uniform.

Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Persondatapolitik

 

Du kan downloade en APP til din telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online
Appen fåes til både
Iphone og Android