2017-09-12 08:19:05 | Kategori: artikel

Martin Mortensen morser signaler ud i verden på kortbølgespektret, som er de bølger, der kan række
jorden rundt flere gange, hvis senderen er kraftig nok. Foto: Jan Sand.

I kontakt med hele verden på kortbølger

Af: Jan Sand
I weekenden afholdte radioamatører fra hele verden en konkurrence, hvor det i al sin enkelthed gik ud på at få radiokontakt med så mange som overhovedet muligt. Deres kaldenavn blev så noteret og tastet ind på en hjemmeside.
Der måtte kun anvendes strøm fra bilbatterier, generatorer eller lignende. Faste el-installationer, faste sokkelmonterede antenner eller lignende var ganske forbudt, og al udstyret skulle være mobilt og skulle tilb hver en tid kunne pakkes ned og være operationsdygtigt et andet sted.
Skive afdelingen af foreningen Experimenterende Danske Radioamatører, havde slået lejr ved Harrevig. Ude ved det, der i folkemunde kaldes Roslev Havn, havde de allerede haft kontakt til de fleste lande i Europa, som i radiofrekvensverdenen kaldes Zone 1, sammen med Afrika. Syd- og Nordamerika, er Zone 2 mens resten af verdenen er zone 3.

Experimenterende Danske Radioamatører kan i år fejre 90 års jubilæum.
- Lige siden radioens barndom har vi mennesker haft stor lyst til, på amatørbasis, at eksperimentere med radiomodtagere og sendere. Det kræver en masse tilladelser, og man skal bestå kurser, for at kunne kalde sig radioamatør, da radiobølger jo nemt kan gå ind og forstyrre den offentlige radiotjeneste og kommandovej, siger Martin Mortensen fra Kjeldberg.
Han er bestyrelsesmedlem af afdelingen i Skive og fortæller, at hvis man har interesse, kan man møde foreningen til en snak på biblioteket i Skive den sidste weekend i oktober.
Der viser de deres grej frem, og svare på spørgsmål.
Selvom det var småt med nattesøvnen i weekenden, de ville jo selvfølgelig have så mange kontakter tastet ind som overhovedet muligt, har de haft en god weekend ved Harrevig.
Bag ved campingvognene dunkede generatoren, der lavede strøm, og nede på stranden stod de tre store antenner, som sendte og modtog kortbølgerne. Foreningen benytter sig af på kortbølgebåndet og opererer mellem 3-30Mhz.

2017-09-15 22:11:34 | Henning

Det lyder da meget spændende. Jeg må på biblioteket i Skive.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Persondatapolitik

 

 

 

Du kan downloade en APP til din telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online
Appen fåes til både
Iphone og Android