2017-08-08 10:39:06 | Kategori: artikel

Frie grise giver en bedre smag

Man kunne næsten tro det var en flok hundehvalpe, som de kommer løbende for at hilse på deres ejere, mens de logrer med resterne af de kuperede haler

De 20 smågrise, der ikke længere er helt små, går stort set frit rundt i skov og ved mose på Halborggård lige uden for Roslev.
Grisenes ejere hedder Ea Schrøder og Erik Svendsen, og de har sat sig for at levere grisekød i højeste kvalitet til deres eget og andre danskeres spiseborde.
- Vi har rejst en del og smagt godt kød, hvorfor så ikke lave det i Danmark. Vi tror på, at man kan smage forskellen i kødet, hvis dyrene har haft et godt og naturligt liv. En lille bleg dansk gris må også gerne tro, den er et vildsvin, siger Erik Svendsen, mens han sidder på hug og kæler lidt med grisene. Sammen med hustruen Ea Schrøder købte han ejendommen på 15 hektar for 11 år siden. Den har budt på mange gode gåture og jagter, og i år skulle der grise i skovbunden. En skovbund der bærer præg af, at 20 grise følger deres naturlige instinkter og roder i jorden. Gummistøvler lugter åbenbart også interessante, for vi er nødt til at puffe lidt til dem, når de vil sætte tandsættet i vores fødder.


Kan se musklerne på dem
- Man skal lige vænne sig til dem, og de skal vænne sig til os, så vi kan komme til dem. De vil gerne klappes og nusses, men det er ikke mere kæledyr, end at de skal slagtes, siger Erik Svendsen.
Både han og hustruen er indstillet på, at dyr skal have det så godt som muligt, mens de er i live, men der er ingen nostalgi. De gør det her for at få godt kød på bordet. At dyrevelfærden er i top er i sidste ende en gevinst for kunderne til kødet.
- En staldgris skal vokse omkring 2,3 kilo om dagen og får ikke bevæget sig meget. Vores grise får 1,5 kilo foder om dagen, resten må de selv finde. De var lidt fede, da vi fik dem, nu kan man ligefrem se musklerne på dem, og det, tror vi på, giver en meget bedre smag, siger Ea Schrøder.
Da Salling Avis er på besøg, er det lige faldet på plads, at Super Brugsen i Roslev vil forhandle kødet. Slagtermester Henrik Henriksen vil skære det ud for kunderne, og butikken får godt lokalt kød til sine kunder. På spørgsmålet om kunderne vil betale mere for kødet, er der ikke megen tøven.
- Vi vil sælge til omkring 55 kroner kiloet, og kiloprisen for almindeligt svinekød er 50 kroner. Prisen går jo op og ned, men en mérpris på 10 procent, det vil folk godt betale. Vi har allerede efterspørgsel på det, og der skal nok blive udsolgt af de tyve første grise, siger Ea Schrøder optimistisk.
En optimisme som deles af slagtermesteren, der skal stå for udskæringen af de kotelletter, bacon, skinke og alt det andet godt på en gris.


Meget lille mérpris
- Vi er jo meget positive overfor deres initiativ. Vi støtter vores lokale producenter, og samtidig kan vores kunder købe kød med god smavittighed. De ved hvor marken ligger, som grisene har gået i, og kender måske endda de mennesker som har avlet dem, siger Henrik Henriksen, og er enig med avlerne i, at man kan smage forskellen i kødet.
- De her grise får motioneret meget mere, så saften og kraften i kødet bliver bedre, og man kan få en smagsmæssig oplevelse til en meget lille mérpris, siger Henrik Henriksen, der regner med at modtage de første grise omkring september, og allerede tager imod bestillinger.
På Halborggård har de haft familier med børn på besøg, og det er man velkomne til, hvis man lige aftaler det først.
- De brugte et par timer på at se haven og grisene, og sad og hyggede sig ved vores bålsted bagefter. De fik set hvordan grisene lever, og det de måske skal sætte tænderne i. Det er nok ikke så galt i det her område, men mange forbinder ikke, det de ser på markerne, med det der ligger i kølediskene. Det vil vi også gerne være med til at skabe opmærksomhed omkring, siger Ea Schrøder.
Blvier det første hold en succes, og det tegner alt til, vil ægteparret have tre hold grise til næste år. Godt nok er den friske skovbund, som grisene blev sat ud på, nu en mudderbund med væltede småtræer omkring, men med 15 hektar grund, er der plads nok til tre hold grise.
- Vi vil gerne holde det så naturligt som muligt. Grunden er fredskov, det har vi bestemt, så det skal drives efter skovlovens regler om god og flersidig skovdrift. Så passer det også godt, at vi prøver at avle grise på så naturlig en måde som muligt. Ellers har vi ikke så mange krav til kvalitet, man skal bare kunne sætte tænderne i noget godt god, hvor man ved, at dyret har haft det godt, siger Erik Svendsen.

Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM