2017-08-08 10:30:34 | Kategori: artikel

Støtten og hjælpen er tæt på i amme-café

Det er mødrene og deres fælles råd, der har gjort amme-caféerne på Skive Bibliotek til en stor succes

Der afholdes igen ammecaféer på Skive Bibliotek fra den 16. august. Det er den første café af i alt otte, som Anne Møller fra Hem afholder på biblioteket fra august og frem til januar 2018. De øvrige ligger spredt, men der er ammecafé mindst en gang om måneden frem til januar.
- Vi startede med amme-caférne for to år siden. Det har udviklet sig til noget, jeg aldrig havde turdet drømme om, det ville blive. Mødrene støtter virkelig hinanden og fokuserer på, hvor den enkelte mor er. Hvis en bare er træt og ikke kan klare amning mere, får hun støtte til at stoppe med at amme, hvis det er det, hun har brug for. Det kan være det, som giver hende energi til at fortsætte, fordi hun får opbakning og forståelse, siger Anne Møller. Hun er uddannet sygeplejerske, har selv tre børn på otte, fem og tre år, og så har hun taget kurser i at rådgive om amning igennem La Leche League, som er en international organisation for ammende mødre, der arrangerer amme-caféer og møder i stort set hele verden.
Til møderne samles forældre, børn og pårørende til at dele information og støtte op om amning og nogle af de udfordringer man kan stå overfor som forældre. Det er gratis at deltage i amme-caféerne, og man skal ikke tro, at der nogen bestemt dagsorden.


Støtte og vejledning
- Min funktion i ammecaféen er at facilitere mødet og holde en rummelig tone. Vi starter mødet med en introduktion af La Leche League, og ellers handler det meget om søvn, og andre ganske normale amme-problemer. Det kan være bid, om det er normalt at amme hver time eller smerter i forbindelse med amning. Mødrene kan snakke om det i et frirum, fortælle hvad der har virket for dem og måske endda finde nye løsninger sammen. Der er mange, som ikke tør komme i amme-caféen, fordi de tror, at i amme-cafén er amning det eneste rigtige. Det passer ikke, der er støtte til den enkelte, og der er også nogen, som giver flaske, der kommer i amme-caféen. De mødre, som er kede af at de giver flaske, og også bliver kede af at se på andre ammende mødre, er nok dem, som ikke har fået tilstrækkelig støtte og vejledning. Det kan de få i amme-caféen, siger Anne Møller.
Mødrenes hjælp til hinanden kan også være moralsk opbakning til for eksempel at amme sit barn i det offentlige rum. Når debatten omkring amning fylder så meget i medierne og daglig tale, mener Anne Møller, det bunder i en række misforståelser om hvad amning og brystet er.


Give føde til sit barn
- Det er en meget nuanceret debat, men der er trukket skarpe fronter op. Vi har en stor udfordring med, at folk ved for lidt om, hvad amning og modermælk er. Der er en industri, som har lykkedes med at promovere modermælkserstatning. Det kan være deStøtten og hjælpen er tæt på i amme-cafén rigtige løsning, men mange træffer den på et uoplyst grundlag. Hos os kan man få både oplysning og støtte til at klare de udfordringer, man står overfor som forældre. Det kan også inkludere, at man ikke kan finde et passende sted at amme sit barn. Alle er naturligvis forskellige, men at amme sit barn et offentligt sted, er der ikke noget seksuelt i, det handler om at give føde til sit barn, siger Anne Møller.
Den 32 årige kvinde startede sit eget firma i januar, og har taget doula-uddannelsen så hun nu også tilbyder støtte til forældre før, under og efter fødslen.
- Jeg holder amme-caféerne og mit private firma helt adskilt. Det er to forskellige roller, jeg har, og det er vigtigt for mig, at amme-caféen fortsat er sted, hvor mødrene kommer til orde. Når jeg er ude at besøge klienter, kommer der måske mere én til én vejledning. Det vigtigste, uanset hvor det er, er altid, at der tages udgangspunkt i den enkeltes situation, og det kan man mærke i amme-caféen, hvis man har mod på at komme med i gruppen, siger Anne Møller.

Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM


Du kan downloade en APP til din telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online
Appen fåes til både
Iphone og Android