2023-09-11 15:46:32 | Kategori: artikel
Nu nærmer sig tiden hvor startskuddet lyder til årets flotteste syn på Limfjorden, nemlig Kapsejladsen ’Limfjorden Rundt’. Tirsdag den 12. september stævner omkring 60 flotte træsejlskibe ud fra Løgstør på den første etape ud af i alt fem etaper, der som altid har Skive som målby.
Årets suverænt største deltager er skonnerten ’Den Store Bjørn’, som er Danmarks største træsejlskib, der stadig sejler (størrelsen er kun overgået af Fregatten Jylland som bekendt står i tørdok I Ebeltoft). Den Store Bjørn er ikke ’født’ som sejlskib. Skibet var oprindelig et fyrskib udlagt ved ’Horns Rev’. Skibet er bygget i 1902 af egetræ på N.F. Hansens værft i Odense.
I 1959 fik skibet indlagt en trecylindret 210 HK Alpha Diesel fremdriftsmotor. Skibet gjorde tjeneste i 79 år som fyrskib, og blev udbudt til salg i 1980.
Ombygget til skonnert
Købt for 285.000 kr. af den selvejende institution, Rederiet Thomas Brocklebank, Tvind. Denne bekostede en ombygning ved Hobro Skibsværft til tremastet skonnert, hvorved enhver lighed med et fyrskib ophørte. Skibet har altid været tilmeldt det danske skibsregister med navnet ’Den Store Bjørn’.
Dets længde med jager-bom er nu oppe på 50 meter og sejlarealet udgør 550 kvadratmeter.
Med institutionen som ejer har skibet i en årrække både sejlet i Caribien og Europæiske farvande (mest det sidste) og har i den forbindelse krydset Atlanten mindst fem gange. I en periode har det også været tilknyttet Tvind-institutionen ’Nyborg Søfartsskole’ som skoleskib. Det er p.t. hjemmehørende i Kolding/Vamdrup, hvor det fungerer som det socialpædagogiske projekt: Småskolen Fremtidens Danmark/Søfolkene. Den faste besætning består af skibsfører Klaus Bloch, en styrmand, en motormand og to befarne matroser.
Messe, kabys og lukaf
Jeg fik en venlig rundvisning på den store og stolte skude, hvor der er rigeligt med plads til besætning, lige fra skipperen til dæksdrengen, hvis der da ellers havde været en sådan i vore dage.
Der en fin og hyggelig messe (spisestue), hvor dagens måltider indtages, en kabys (køkken) gennemboret af stormasten hvor skibskokken tilbereder maden, og kalder besætningen sammen, når det er tid at skaffe (spisetid).
Der er fine lukaf (sovekamre) med gode køjer, eget lukaf til pigerne, der ikke helst ikke vil sove i mandehørm.
Ombord findes der fine toilet- og badeforhold, så saniteten er der ligeledes styr på.
Skippers lukaf er noget større, men han har jo også kontor, hvor der skal føres logbog, regnskaber og meget andet.
Vi besøgte kontrolrummet, hvor der er moderne radar, ekkolod, UHF-radio og alt det andet tekniske udstyr der gør at skibet kan navigere, udsende nødopkald, og hvad der ellers måtte være brug for.
Der gøres meget ud af sikkerheden ombord, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Så længe alt er som det skal være, og det er det, så er der en hyggelig stemning ombord.
Jeg afmønstrede min korte karriere som søulk, da en flok skoleelever fra opholdsstedet Bustrup i Vestsalling var blevet lovet en sejltur på Skive Fjord.