2022-08-02 09:25:00 | Kategori: artikel
Støtteforeningen arrangerer blandt andet åben borg, hvor besøgende kan opleve livet på Østergaard, som det tog sig ud for flere hundrede år siden. Foto: Poul E. Kristensen.
Støtteforeningen for Middelalderborgen Østergaard blev dannet af en gruppe borgere den 1. august 1997.
Formålet med støtteforeningen var at øge kendskabet til, og interessen for middelalderborgen og dens historie.
På støtteforeningens hjemmeside kan man både læse om stedets historie, som har tråde helt tilbage til 1400-tallet, og se, hvilket aktiviteter Middelalderborgen Østergaard byder på i denne sæson.
Foreningen betragter sig selv som landsdækkende, og har således også medlemmer spredt over hele landet.
Aktiviteterne i Støtteforeningen for Middelalderborgen Østergaard består blandt andet af afholdelse af diverse arrangementer, herunder foredrag, naturvandringer, rundvisninger, åben borg, udstillinger, møntslagning af borgens egne mønter, levendegørelse, markeder med videre.
Forskønnelse og bygningshistorie
Et andet vigtigt formål med Støtteforeningen for Middelalderborgen Østergaard er forskønnelse af borgens omgivelser. Eksempelvis nyplantning af gamle frugttræssorter og nøddetræer.
Fremstilling af flotte egetræsbænke, der bruges til forskellige arrangementer i blandt andet Riddersalen er også støtteforeningens fortjeneste.
Herudover er støtteforeningen medudgiver af bogen om borgens bygningshistorie gennem 500 år.
Krabberne
I 2016 fejrede hele egnen 500 året for grundlæggelsen af selve Østergaard. Det skete blandt andet med opførelsen af friluftsspillet I Krabbeklør, som tog udgangspunkt i de urolige år lige før reformationen i 1536. Krabbeklør er en henvisning til Krabbe-slægten, som allerede blev omtalt på stedet i 1400-tallet, som nævnt ovenfor, og som i 1516 grundlagde Middelalderborgen Østergaard og siden ejede stedet i mere end 100 år. Nærmere bestemt handler I Krabbeklør om Lucas Krabbe og hans søn Ivar Krabbe og deres liv på Østergaard. De to herrer var henholdsvis barnebarn og oldebarn til den første Krabbe, der omtales i forbindelse med stedet, nemlig Niels Mikkelsen Krabbe.
Opførelse kan fortsat ses, idet den er udgivet på DVD, og kan købes på borgen eller bestilles på støtteforeningens hjemmeside.