2021-12-29 08:15:00 | Kategori: artikelOve Nielsen er på billedet i gang på taget af den gamle bygning

Et renoveret Ørslev Kloster kommer hele egnen til godePå trods af corona er der masser af travlhed på Ørslev Kloster i denne tid. Klosteret ligner slet ikke sig selv, men er pakket godt ind i stillads. Klosteret har nemlig fået tilført ikke mindre end 57 millioner kroner til bevaring og fremtidssikring af hele anlægget, så arbejdsindsatsen tilsvarende omfattende. Derfor er der heller ikke udsigt til nye gæster på arbejdsrefugiet det næste lille års tid, trods efterspørgslen. Gæsterne må værne sig med tålmodighed helt frem mod næste advent. Imens er der til gengæld en mindre kortege af fyldte håndværkerbiler, der troligt møder frem til klosterets port tidligt hver eneste morgen. 


Ginnerup A/S fra Skive har fået den særligt udfordrende opgave med at sikre et af Limfjordsegnens kulturarvsperler, og den daglige ledelse er i de bedste hænder med Flemming Thybo som leder af byggepladsen. Skiveegnen er velbegavet med flotte og velbevarede kulturarvslokaliteter, men de igangværende restaureringsarbejder og de mange arkæologiske undersøgelser undervejs, der er udført i samarbejde med Museum Salling, har blot understreget hvor unikt og samtidig komplekst, Ørslev Kloster er.


- Der er tale om et meget gammelt hus, med teglhuse og omfattende spor af den tidligste klostertid helt tilbage til omkring år 1200, og der er spor af de fleste generationer siden, som har føjet til og lavet om. Det er netop det, som giver stedet sin særlige atmosfære og charme - og det er den, vi passer på, siger klosterforvalter Janne Fruergaard Keyes.


Restaureringsprojektet omfatter både en sikring og nænsom restaurering af det bestående kloster men også nybyggeri, så man også fremover kan imødekomme efterspørgslen.


- Vi gik i gang med at bygge i april 2021 og forventer at kunne åbne de første værelser til efteråret 2022. I maj 2023 forventer vi at afholde en stor fejring og fest, som vi glæder os rigtig meget til. Til den tid kan vi nok drage et stort lettelsens suk, siger hun.


Ørslev Kloster skal fremover fortsat primært fungere som arbejdsrefugium for enhver, der i en periode har brug for fred og ro til at gennemføre et projekt. Refugiet hviler på et almennyttigt grundlag og skal fortsat holde et prisleje, som er økonomisk tilgængeligt for alle. Der kommer normalt omkring 800 forskellige gæster på refugiet hvert år, men nu fordobles værelseskapaciteten, hvilket nok vil kunne mærkes – både i bussen, hos Sparkøbmanden i Hald og i butikkerne i Skive, som gæsterne ynder at besøge.


- Vi er så taknemmelige og stolte over, at det lykkedes at tiltrække så stor en finansiering på 57 millioner kr. fra både de store landsdækkende fonde som A.P. Møllerfonden og Realdania men bestemt også fra vores lokale Sparvestfonden i Skive, hvilket har været væsentligt for de store fonde. Samtidig bakker Skive Kommune også godt op om projektet – både i form af støtte til formidlingshuset og med hjælp til processerne, siger Janne Fruergaard Keyes.


Hun fortæller, at man glæder sig til at kunne indrette og møblere klosteret og de nye bygninger og til at give stærkt forbedrede arbejdsforhold for flere gæster.


- Og ikke mindst glæder vi os til at vise hele egnen de nye offentlige tiltag med blandt andet et nyt formidlingshus i parken samt et åbent snedkerværksted. Der vil være noget at komme for for enhver, og selvom det ser voldsomt ud for tiden, så er det nødvendigt at sikre husene for at bevare dem og for at arbejde for et sundt driftsgrundlag, der kan bringe klosteret stærkt ind i fremtiden uden at miste stedets særlige ånd og stemning, siger Janne Fruergaard Keyes.

Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Persondatapolitik

 

Du kan downloade en APP til din telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online
Appen fåes til både
Iphone og Android