2020-05-12 08:58:59 | Kategori: artikel

Åsteds nisser er klar til besøg


Fem smukke skulpturer er sat op langs sti i Åsted.

Da en række gamle gårde i 1800-tallet blev revet ned ved Åsted, mistede stedernes gårdnisser deres hjem, men nu er de ikke hjemløse mere. Forleden rejste Støtteforeningen for Middelalderborgen Østergaard, Åsted Borgerforening og Sundsøre Lokalhistoriske Arkiv nemlig fem stenskulpturer af nisserne på stien fra Nissum Bro til middelalderborgen. Gårdnisserne er placeret, hvor de gamle gårde lå, mens Møllenissen er placeret ved den gamle Nissum Vandmølle på stedet. Nu kan alle, der har lyst gå ruten og nyde de flotte nisser, som er hugget af stenbonden fra Grønning Jacob Vestergaard.


- Vi vil gerne vise, at Åsted har en spændende historie, og dette er vores bidrag, siger kasserer i støtteforeningen Poul Emil Kristensen til Salling Avis.


Han fortæller, at hver nisse har en planche, der beretter om den gård og de mennesker, der boede der, hvor nissen er placeret.


- Stenene har også en historie. De stammer fra en gård, der blev revet ned i Nissum i 2014. Her blev vi opmærksomme på nogle specielle sten i murværket, som vi købte. De viste sig at stamme fra den gamle Nissum Bro, der blev revet ned i 1886 men som går helt tilbage til 1200-tallet. Gårdnisserne og Møllenissen er derfor lavet af disse sten, siger Poul Emil Kristensen.


De øvrige sten har man brugt til at genskabe broen og skulpturen Åmanden.


- I gamle dage troede man, at der var en nisse tilknyttet hver gård. Nu kan man gå turen og nyde, at nisserne er tilbage, siger kassereren.


Næste skridt bliver at navngive de fem skulpturer. Det vil ske via en afstemning på Støtteforeningen for Middelalderborgen Østergaards facebookside, hvor alle kan deltage.

Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Persondatapolitik

 

Du kan downloade en APP til din telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online
Appen fåes til både
Iphone og Android