2020-03-24 10:09:41 | Kategori: artikel

Mangel på tandlæger lukker lokal klinik


Den 1. april går tandlæge Jens Chr. Diernæs på 66 år på pension. Samtidig drejer han nøglen til den tandlægeklinik, som han har haft i Jebjerg siden 1987. Det sker, fordi det ikke er lykkes at finde en ny tandlæge til at tage over.

- Det er da dybt frustrerende. Der har været tandlæge i lokalerne siden 1976, og nu mister mine mange patienter deres mulighed for en lokal tandlæge, siger Jens Chr. Diernæs til Salling Avis.

Han har forsøgt på flere måder at skaffe en tandlæge til at overtage, men det er ikke lykkes. Klinikken er en enkeltmandspraksis, og kunder er der mange af.

- Sidste chance er, at hvis der er en tandlæge, der læser dette, så kontakt mig, siger han.

Overset problem
Landet over er der stor fokus på lægemangel i de mindre landsbyer og udkantsområder af Danmark, men det er ikke tit, at man kan høre om, hvordan en del tandlæger på landet står med samme problem. Ingen vil overtage klinikken, når tandlægen går på pension, og derfor lukker den. Samtidig samles mere og mere tandpleje derfor i de større byer, hvor tandlægerne går sammen i team.

- Tidligere kom en ny tandlæge til, blev oplært af den gamle i klinikken og overtog så klinikken via et gradvist generationsskifte. Det er ikke muligt mere. Ingen vil købe en klinik som min - heller ikke for en krone, siger Jens Chr. Diernæs.

Ifølge Jens Chr. Diernæs var der tidligere flere praktiserende tandlæger i Danmark. Det anslås, at der tidligere var cirka 6000, og nu er det tal formentlig nået ned i nærheden af cirka 4000 tandlæger.

- Antallet af tandlæger falder, og antallet af patienter stiger - blandt andet fordi flere ældre patienter i dag bevare deres tænder i længere tid. Der uddannes også færre tandlæger, og for få i forhold til, hvor mange der går på pension, siger Jens Chr. Diernæs.

Råb op
I et forsøg på at rette op på tandlægemanglen optages der nu cirka 50 elever mere på skolerne, forklarer tandlægen fra Jebjerg, men det er ikke nok.

- Der er ansøgere, der afvises, fordi skolerne ikke har plads. Interessen for at blive tandlæge er der, og patienterne er der, men skolerne har ikke plads, siger Jens Chr. Diernæs.

Han opfordrer derfor patienterne til at brokke sig til politikerne og kræve tandpleje lokalt.

- En klinik som min i Jebjerg kunne sagtens være en satellitklinik for en større kæde. Så kunne der være tandpleje lokalt samtidig med, at tandlægen var en del af tandplejen i en større by, siger Jens Chr. Diernæs, der håber, at en tandlæge ser artiklen her og får lyst til at komme til området.


Foto: Jan Sand.

Der er endnu ingen kommentar til dette indlæg, bliv den første til at skrive en kommentar.

Navn: *

E-mail: *

( bliver ikke vist )

Hjemmeside:

( husk http:// )

Kommentar: *

Følg med i dette indlæg via RSS eller ATOM

Persondatapolitik


Du kan downloade en APP til din telefon/tablet, så fungerer det optimalt
når du skal læse avisen online
Appen fåes til både
Iphone og Android